blog kulinarny

2 grudnia 2014
|

Aromatyczne święta? Naturalnie!

ekstrakty2

Zimne grudniowe dni skłaniają nas do przemyśleń nad tym, co przygotujemy na zbliżające się święta.  Nie zapominajmy też o naszym zdrowiu. Zadbajmy o to, aby czerpać z natury, to co najlepsze.

W okresie świątecznym, sklepowe półki uginają się pod ciężarem przeróżnych dodatków do ciast, które kuszą nas promocyjną ceną. Chętnie sięgamy po owe „cuda spożywcze”, czy to z braku czasu , czy też zachęceni ich prostym użyciem, aby łatwo i szybko przygotować przepyszne wypieki.

Jednak często nie jesteśmy świadomi, że wiele z dodatków do ciast może wpływać na nasze zdrowie, powodując alergie, choroby układu pokarmowego, czy też sprzyjać chorobom nowotworowym.

Bardzo chętnie do ciast dodajemy popularne aromaty spożywcze (olejki zapachowe). Najczęściej wybieramy takie jak: pomarańczowy, waniliowy, migdałowy, rumowy czy też arakowy.

but

 A co w sobie skrywają gotowe aromaty do ciast?

Aromaty do ciast  odznaczają się intensywnym zapachem i smakiem, za które często odpowiadają sztuczne (syntetyczne)  substancje aromatyczne. W skład aromatów wchodzą często: olej roślinny oraz aromat (sztuczny czy identyczny z naturalnym). Dodatki do aromatyzowania ciast mogą mieć różną postać np. pasty lub częściej dostępnego płynu. Jest to uzależnione od substancji zapachowej, która może być rozpuszczalna w oleju, alkoholu, czy też zmieszana z tłuszczem roślinnym utwardzonym (źródło izomerów trans). Dodatkowo mogą zawierać w swoim składzie dodatek barwników, czy też waniliny. Aromaty spożywcze zawierają kompozycję od kilku do kilkunastu różnych substancji zapachowych. Na przykład aromat rumowy zawiera różne estry olejki: pomarańczowy i cytrynowy oraz wanilię.

 Aromat arakowy? Co to za zapach?

W naturze taki nie występuje. Aromat arakowy jest to mieszanina substancji aromatycznych, identyczny z naturalnym, alkoholowy z dominującą słodką, rumową nutą oraz delikatnym smakiem korzennym.

Najbardziej popularnym dodatkiem do wszystkich aromatów do ciast jest E 1520 – glikol propylenowy. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych (propano-1,2-diol). Substancja ta jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą w temperaturze pokojowej, oraz posiada słodkawy smak i wysoką lepkość.

Glikol propylenowy jest stosowany w przemyśle spożywczym nie tylko jako składnik aromatów i barwników, ale także jako konserwant i emulgator. Substancja ta może przyczynić się niekiedy do występowania bólu głowy, nudności i wymiotów, a także może prowadzić do biegunek.

A zatem, aromatom do ciast jest bardzo daleko od natury. Postarajmy się wyeliminować je z naszej kuchni. Korzystajmy wyłącznie z naturalnych składników, ponieważ domowe ciasta powinny się wyróżniać szlachetnością i dobrą jakością surowców.

Zadbajmy o to, aby nasze świąteczne wypieki pachniały prawdziwą naturą. Dlatego też, już teraz jest najlepszy moment na własnoręczne przygotowanie ekstraktów do ciast. Bez chemii i sztucznych dodatków!!!

ekstrakty

Dziś przepisy na domowe ekstrakty z pomarańczy i wanilii. Muszą one trochę odstać, aby nabrać jak najlepszego esencjonalnego aromatu, aby w czasie świątecznych wypieków towarzyszyć nam w przygotowaniu smakołyków pachnących naturą. Dlatego też początek grudnia jest najlepszym czasem, aby je przygotować.

Własnoręcznie zrobione ekstrakty nie zajmują wiele czasu i pracy.  Magicznie zamknięty w buteleczce lub słoiczku zapach jest niepowtarzalny. Warto wypróbować przepis 🙂

EKSTRAKT WANILIOWY

  • 3 laski wanilii
  • 200 ml wódki

Sposób wykonania: laski wanilii przekroić nożem wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę przekroić w poprzek na pół. Włożyć do słoiczka i zalać lekko podgrzaną wódką. Zakręcić słoiczek i odstawić w ciemne i chłodne miejsce (lecz nie w lodówce). Ekstrakt może być gotowy po tygodniu, przyjmując ciemno brązową barwę. Jednak im dłużej stoi, tym osiąga lepszy, pełniejszy aromat ekstraktu. Po miesiącu jest gotowy do użycia i można go używać przez lata. Jednorazowo można używać 1 łyżeczkę ekstraktu, w zależności od potrzeb.

ekstrakt waniliowy1

EKSTRAKT POMARAŃCZOWY

  • Skórka z dwóch pomarańczy
  • 250 ml wódki

Pomarańcze należy sparzyć i dokładnie wyszorować, a następnie obierać je jak najcieniej ze skórki tak, aby pozbawić je białej wewnętrznej membrany (albedo), która nadaje goryczy. Gotową skórkę pokroić w cienkie paseczki i włożyć do słoiczka. Zalać lekko podgrzaną wódką. Im więcej dodamy skórek, tym szybciej nabierze aromatu. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Ekstrakt nabiera pełnego aromatu po kilku tygodniach. Im dłużej tym lepiej.

 ekstrakt pomarańczowy