blog kulinarny

17 grudnia 2014
|

Azjatycki kurczak z makaronem pszenno-gryczanym

makaron grycz2

W zimne, grudniowe popołudnia człowiek nabiera ochoty na coś sycącego i rozgrzewającego. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis na kurczaka w stylu azjatyckim.

Dzięki zastosowaniu aromatycznych przypraw jak: imbir, papryczka chilli, czosnku – doskonale rozgrzeje – nawet tych największych zmarzluchów. Poza tym, danie jest sycące, a dzięki zastosowaniu makaronu pszenno-gryczanego – z pewnością też i zdrowsze, ponieważ zawiera zdecydowanie więcej składników mineralnych i witamin, niż zwykły makaron z pszennej mąki.

Moc tkwi w szczegółach

Kilka informacji o dodatkach naszego dzisiejszego dania – a mianowicie – IMBIR i SEZAM – co w sobie kryją ???

IMBIR

ginger

  • jest przyprawą korzenną, bardzo aromatyczną (z wyczuwalną nutą cytrusów) oraz ostrą (działanie rozgrzewające).
  • GINGEROL, SZOGAOLE, ZINGIBEREN – to substancje zawarte w imbirze o właściwościach przeciwutleniających – zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
  • IMBIR – redukuje nudności, wymioty, a także objawy choroby lokomocyjnej.

SEZAM

sezam

  • jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
  • Jest bogaty w wiele cennych witamin i minerałów jak.: witaminę A, E, z grupy B, oraz cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.
  • bogaty w lecytynę – korzystnie wpływającą na sprawność umysłową.
  • Zawiera także fitosubstancje takie jak:
  • kwas syringowy – naturalny przeciwutleniacz chroniący komórki skóry przed uszkodzeniem przez promienie UV.
  • Związki sezaminolowe – zawarte w ziarnach sezamu – SEZAMINOL, SEZAMOLINOL, PINOREZYNOL – prekursory lignanów, czyli fitoestrogenów badanych pod kątem właściwości antynowotworowych i chroniących serce.
  • Sezam dzięki właściwościom przeciwuteniającym opóźnia proces starzenia. A zatem ziarna sezamowe upiększają i dbają o nasze zdrowie – poprawiają trawienie, wzmacniają kości, przyspieszają wzrost włosów, a także mogą zapobiegać siwieniu.

Azjatycki kurczak z makaronem pszenno-gryczanym – przepis na 4 porcje

Składniki:

  • Filet z kurczaka – 400g
  • Marchew – 3 szt. średnie – pokrojone w paski
  • Por – kawałek – biała część – pokrojony w paski
  • Pieczarki – 300g – pokrojone w drobne ćwiartki
  • Szczypior – cebulka dymka – 1 pęczek – pokrojony w paski
  • Sos sojowy – ok. 5-6 łyżek
  • Czosnek – 4 ząbki – pokrojony w cienkie plasterki
  • Imbir – kawałek 3 cm – posiekany
  • Miód – 2 łyżeczki
  • Papryczka chilli – 1/3 szt. lub przyprawa sypka – posiekana
  • Olej rzepakowy -3 łyżeczki
  • Makaron gryczany – 1 opakowanie ok.300g
  • Pietruszka do dekoracji
  • Sezam – szczypta na 1 porcję (ok. 1/2łyżeczki)

SPOSÓB WYKONANIA: Filet z kurczaka należy pokroić w cienkie paski i włożyć do miski. Dodać ok. 1 łyżeczki imbiru, czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oleju rzepakowego. Odstawić na ok.15-20 minut do zamarynowania. W tym czasie pokroić warzywa. Rozgrzać wok lub patelnię, dodać 1 łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmażyć pieczarki przez ok 2 minuty. Następnie przełożyć je do miski. Na tej samej patelni podsmażyć filet z kurczaka ok. 3 min na 1 łyżeczce oleju.  Dodać marchew i por, wymieszać i wszystko smażyć ok 5 minut. Można podlać odrobiną wody, aby warzywa zmiękły W tym samym czasie można ugotować makaron w lekko osolonej wodzie (ok. 3-5 minut lub wg sposobu wykonania deklarowanego przez producenta). Do kurczaka dodać pieczarki, następnie przyprawy: resztę czosnku, imbiru, 1 łyżeczkę miodu, cebulę dymkę oraz 2-3 łyżki sosu sojowego.  Na koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy całość i gotowe. Każdą porcję posypujemy sezamem i listkami pietruszki, ewentualnie można skropić sokiem z limonki (wzbogaci aromat).SMACZNEGO 😉

Wartość odżywcza w 1 porcji
  • 473 Kcal
  • 37,2 g Białka
  • 7,6 g Tłuszczu
  • 66,6 g Węglowodanów
  • 7,9 g Błonnika pokarmowego

makaron grycz