blog kulinarny

24 listopada 2014
|

Dyniowy czar

dzem 3

Czas na ostatni przepis, który jest uwieńczeniem dyniowego sezonu. Przepyszny, aromatyczny dżem z dyni swoim smakiem zaskoczy każdego. Co ciekawe, ów smak wcale nie przypomina dyni, lecz odczuwalna jest moc orzeźwiających cytrusów.  W czasie przyrządzania dżemu w kuchni roznosi się niesamowity aromat skórki pomarańczowej i wanilii. Konsystencją przypomina płynne złoto z malutkimi drobinkami nasionek wanilii. Nie ma nic lepszego na zaspokojenie chęci na „coś słodkiego”. Polecam!

Dodatkowo, czas na ostatnią porcję informacji o właściwościach zdrowotnych dyni. Tym razem olej z pestek dyni. Co w sobie skrywa??

OLEJ Z PESTEK DYNI

Jak już było opisane wcześniej, nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Z pestek dyni wyciska się olej, który uważany jest jako jeden z najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3) nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Olej ma ciemnozielono-brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak. Jest łatwo strawny. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego. Zapamiętaj: olej z pestek dyni należy dodawać na surowo do gotowych potraw, sałatek i warzyw podawanych na zimno, aby nie podgrzewać, gdyż w wysokiej temperaturze traci wszystko to, co ma najcenniejsze.

COŚ DLA PAŃ – zastosowanie kosmetyczne

Dynia rewelacyjnie wpływa na zdrowie i urodę. Zawarte w niej witaminy i minerały utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, spowalniają procesy starzenia. Zawarte karotenoidy jako silne antyoksydanty, niszczą wolne rodniki, dzięki czemu odmładza­ją ciało, a także wspo­ma­ga­ją walkę z ko­mór­ka­mi no­wo­two­ro­wy­mi i po­pra­wia­ją humor. Zatem drogie Panie – jedz­my więc dy­nio­wy miąższ z nie­wiel­kim do­dat­kiem zdrowego tłuszczu (dodatek tłuszczu pomaga w lepszym przyswajaniu beta-karotenu), a także chrupmy pestki dyni.

Oto kilka domowych zabiegów kosmetycznych:

  1. Prze­cie­ra­nie twa­rzy ka­wał­ka­mi dyni, dzięki czemu po­pra­wiamy jej na­wil­że­nie, zamy­kamy pory i możemy usunąć tłuszcz z czoła i oko­lic nosa.
  2. Wy­ci­śnię­ty sok z dyni dzia­ła to­ni­zu­ją­co na każdy ro­dzaj cery.
  3. Ma­secz­ka z zblendowanego miąższu dyni twa­ro­gu – doskonale się nadaje na zmę­czone, spierzch­nię­te usta. Po 5 minutach usta są zregenerowane.

Przepis na – Dżem z dyni

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • 2 laski wanilii
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • Dodatkowo 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób wykonania: Miąższ dyni zetrzeć na drobnej tarce i włożyć do dużej miski. Dodać 900 g cukru żelującego i wszystko wymieszać. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, otworzyć i łyżeczką wyskrobać nasionka. Opróżnione laski wanilii pokroić na kawałki długości ok. 2cm. Dodać do miąższu dyni, wymieszać i całość pozostawić na 8 godzin (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia: skórkę cytryny i pomarańczy sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce, a z owoców wycisnąć sok.

Zagotować sok wraz z resztą cukru żelującego (100g), dodać skórki z cytrusów i gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać miąższ dyni wraz z wanilią i doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 4 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić. Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 łyżeczce dżemu:

  • 28,9 kcal
  • 0,1 g białka
  • 0,0 g tłuszczu
  • 7,2 g węglowodanów
  • 0,2 g błonnika pokarmowego
  • Bogactwo: witaminy A, witaminy C

Natomiast w 1 łyżce stołowej:

  • 48,1 kcal
  • 0,2 g białka
  • 0,0 g tłuszczu
  • 12 g węglowodanów
  • 0,4 g błonnika pokarmowego

KILKA UWAG:

Cukier żelujący jest to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej, zazwyczaj pektyny. Ma ona ma właściwości żelujące, co umożliwia przygotowanie dżemów czy konfitur znacznie szybciej, bez kilkugodzinnego mieszania w garnku. Dodatkowo dzięki niej  owoce utrzymują ładny kolor. Według producentów cukry tego typu nie zawierają konserwantów. Uwaga na cukier żelujący extra – może zawierać konserwant E 200 (kwas sorbowy).

dzem 2

 

dżem