blog kulinarny

10 lutego 2015
|

Pączek na tłusty czwartek

pączek3

Już niedługo ostatki, a jak wiadomo wiąże się z tym Tłusty Czwartek. Na naszych stołach będą zatem królować PĄCZKI. Któż się im nie oprze. Są osoby, które tylko raz w roku – właśnie w tłusty czwartek – rozkoszują się ich smakiem.   

pączek cukiernia

Tradycyjne pączki kupione w cukierni, czy przygotowane samodzielnie obfite są w tłuszcz, z racji smażenia ich w głębokim „tłuszczu” (oleju, smalcu, czy fryturze). Dodatkowo oblepione są sporą ilością słodkiego lukru, bądź też innych dodatków. A jak wiadomo – są to dodatkowe kalorie. Nadmiar cukru i tłuszczu może spowodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Jednak jak uniknąć nieprzyjemnego odczucia ciężkości, czy odbijania tłuszczem przez cały dzień?

Co zrobić gdy dbamy o linię, a niekoniecznie chcemy odmawiać sobie przyjemności?

Polecam super przepis na pączki w lżejszej wersji.

Pączki z dzisiejszego przepisu piecze się w piekarniku, czyli unikamy dodatkowego tłuszczu ze smażenia. Poza tym nie trzeba stać długo przy ich smażeniu. Wystarczy tylko włożyć do piekarnika i gotowe.

Przepis na pączki pieczone – Łatwe, proste i przyjemne 😉

Ciasto:

• 100 ml ciepłego mleka 1,5%
• 50 g świeżych drożdży
• 370 g mąki pszennej (można dorzucić garstkę otrąb pszennych)
• 50 g cukru
• 3/4 łyżeczki soli
• 2 jajka
• 100 g masła

Wykonanie: Drożdże zmieszać z cukrem i 1 łyżką mąki, dodać mleko. Mieszać wszystko aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Następnie dodać jaja, przesianą mąkę, resztę cukru i sól. Wymieszać dokładnie. Dodać ciepłe. rozpuszczone masło (lekko ostudzone). Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być elastyczne i odrywać się od dłoni. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, zagnieść. Rozłożyć dłońmi ciasto na placek grubości ok. 1,5 cm. Wycinać kubkiem krążki. Powinno wyjść ok. 16 szt. Na środek 1 krążka położyć marmoladę lub dżem. Krążek zwinąć na pół jak pieroga, zlepić końce, po czym wszystkie połączyć na czubku tworząc kulę. Uformowane pączki ułożyć w papilotkach. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut. Wierzch pączków można lekko polukrować (na 1 pączka ok. pół do 1 łyżeczki cukru pudru + kilka kropel soku z cytryny, ozdobić skórką pomarańczową wg przepisu znajdującego się na blogu: http://dietclinic.pl/domowe-dodatki-do-ciast/ ). Najlepiej wykorzystać marmoladę, konfiturę lub dżem niskosłodzony.

Wartość odżywcza – 1 pączek średni 40 g (wielkość pączka w papilotce jak na zdjęciu)

  • 137,5 kcal
  • 3,1 g białka
  • 5,1 g tłuszczu
  • 20,4 g węglowodanów
  • 0,7 g błonnika pokarmowego

Porównanie standardowej wielkości pączka 70 g

Wartość odżywcza Pączek pieczony (wg przepisu) Pączek smażony (cukiernia)
Energia 245,5 kcal 290 kcal
Białko 5,4 g 5,3 g
Tłuszcze 8,9 g 10,9 g
Węglowodany 36,9 g 43,5 g
Błonnik 1,2 g 1,1 g

 Jak widać pączek smażony ma więcej tłuszczu (ok. 2 g więcej) oraz cukru (ok. 6,6 g więcej) niż proponowany pączek pieczony. Przekłada się to na wartość energetyczną – wersja pączka smażonego ma o 45 kcal więcej niż w wersji pieczonej. Zatem wybór należy do Ciebie!

PAMIĘTAJ: WE WSZYSTKIM LICZY SIĘ UMIAR! 

pączek4

pączek2

pączek1