blog kulinarny

13 listopada 2014
|

PESTKI DYNI – bomba minerałów

Czas na kolejny przepis dyniowy. Tym razem kilka informacji o bogactwie pestek dyni.

buła 2

PESTKI DYNI – te małe, zielonkawe ziarenka są skarbnicą witamin i minerałów, dlatego też powinny jak najczęściej pojawiać się w naszym jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety. Warto dodawać pestki dyni do ulubionych potraw np. sałatek, musli, zup, wypieków lub schrupać w czystej postaci.

Pestki dyni są doskonałym źródłem witamin: E, B1, B2, B6, AC i D oraz minerałów jak: żelazo, magnez, fosfor, selen, mangan, potas, miedź, cynk. Dodatkowo nasiona składają się w 30-40% z tłuszczów, w postaci fitosteroli nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się złogów cholesterolu, a więc zapobiegają miażdżycy.

Nasiona dyni są bogate w żelazo niehemowe (pochodzenia roślinnego), dzięki czemu można wzbogacić swój codzienny jadłospis, zapobiegając niedokrwistości.

Pestki dyni to najbogatsze i najlepiej przystępne źródło organicznego, łatwo przyswajalnego cynku.

Pierwiastek ten  bardzo dobrze wpływa na stan skóry, którą wzmacniają, rozjaśnia, wygładza i przyspiesza gojenie ran. Cynk wpływa także na wzmocnienie układu odpornościowego oraz korzystnie wpływa na libido.

Na uwagę zasługują także zawarte w nasionach dyni fitosterole, które należą do złożonych substancji chemicznych wykazujących działanie profilaktyczne w zapobieganiu chorobom prostaty.

Kolejnym plusem pestek dyniowych jest znaczna zawartość lecytyny, która wpływa na procesy przemiany materii, wpływa na czynność mózgu i układu nerwowego, biorąc udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych.

Pomimo bogactwa dobroczynnych witamin i minerałów, pestki dyni są bardzo kaloryczne ze względu na zawartość tłuszczów, dlatego też należy pestki spożywać w umiarkowanej ilości.

Właściwości lecznicze:

Pestki dyni wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego,  zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry między innymi trądziku, opryszczki, a także przy wrzodach żołądka. Poza tym jedzenie nasion dyni pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość.

Pestki dyni, zwłaszcza świeże, stosuje się również jako lek przy zakażeniach pasożytami jelitowymi (tasiemce i glisty ludzkie). Jest to wciąż najskuteczniejszy i najlepszy sposób na pasożyty u dzieci, a przede wszystkim bezpieczny, gdyż nie zawiera chemii, toksyn oraz nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Leczenie i profilaktyka antypasożytnicza możliwa jest dzięki obecności kukurbitacyny – substancji zawartej  w błonce otaczającej nasiona.

Przepis na bułeczki dyniowe z pestkami: 12 sztuk

  • 3,5-4 szklanek mąki pszennej
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki dyni startej na grubej tarce
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • woda ciepła – ok. 1 szklanki (200 ml)

Sposób wykonania: w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do miski przesiać mąkę, dodać otręby, nasiona, pestki, sól i dokładnie wymieszać. Wlać rozpuszczone drożdże, dodać startą dynię i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosypać mąkę, jeśli ciasto będzie kleiste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami dyni. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok 25-30 minut w temp. 180 st.C.

1 bułka dyniowa dostarcza:

  • 167,25 kcal
  • 5 g białka
  • 4,6 g tłuszczu
  • 28,25 g węglowodanów
  • 2,12 g błonnika pokarmowego
  • Bogactwo: cynku, kwasów tłuszczowych omega 3, żelaza, magnezu, witamin z grupy B

buła 1

buł3