blog kulinarny

23 lutego 2015
|

Pomysł na szybki obiad

zapiekanka2

Nie masz pomysłu na szybki obiad?

A może zostały Ci jakieś niezjedzone przez weekend produkty?

Nie marnuj jedzenia i nie wyrzucaj „resztek” makaronu, warzyw czy mięsa.

Mam dla Ciebie świetny pomysł na wykorzystanie resztek jedzenia. Dziś szybki i smaczny przepis na zapiekankę makaronową. Smacznie, szybko, kolorowo 😉

Jeśli zostanie Ci trochę makaronu (najlepiej pełnoziarnistego), jakieś warzywa czy kawałek mięsa np. z pieczeni serwowanej w weekend –  spróbuj dzisiejszego przepisu. Możesz dodać to co lubisz. Twoje ulubione warzywa, kawałek mięsa czy szynki, makaron (najlepiej pełnoziarnisty). Podstawą, która łączy wszystkie składniki są jajka.

Oto propozycja:
  • Kilka różyczek brokułu lub kalafiora – ugotowany al dente w lekko osolonej wodzie
  • Marchew tarta
  • Papryka – pokrojona w kostkę
  • Cebula lub czosnek – dla aromatu
  • Szynka – kilka plasterków – pokrojonych w kostkę
  • Makaron pełnoziarnisty – ok. 150-200 g
  • Jaja = 6 szt.
  • Ulubione przyprawy
  • Możesz dorzucić też pieczarki, cukinię, fasolkę szparagową,kukurydzę, groszek = takie warzywa jakie lubisz!

Wykonanie: Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj szynkę, następnie paprykę, marchew. Chwilkę podduś i dodaj ugotowane różyczki brokułu i  ugotowany makaron pełnoziarnisty. Wszystko razem wymieszaj , dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jaja wbij do miseczki i lekko roztrzep, dopraw solą. Masę jajeczną wlej na warzywa, lekko przemieszaj, przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu około 5 minut. Gdy spód zapiekanki się zetnie i zarumieni, zsuń ją na talerz, a następnie przykryj patelnią do góry dnem i odwróć ją do góry dnem – tak aby talerz był na górze. Smaż około 5 minut. Gotową potrawę można posypać lekko serem lub podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Dzisiejsza zapiekanka została podzielona na 5 części.

Wartość odżywcza: Może być różna w zależności od tego jakich składników użyjesz.

1 porcja z przepisu zawiera:

  • 297 kcal
  • 17,6 g białka
  • 11,1 g tłuszczu
  • 34 g węglowodanów
  • 4,8 g błonnika pokarmowego

zapiekanka3

zapiekanka1