blog kulinarny

9 grudnia 2014
|

Rosołek w stylu azjatyckim

tajski1

Lekki, a zarazem sycący. Z jednej strony pikantny – za sprawą papryczki chilli, z drugiej strony wyczuwalna jest słodycz lekko chrupiącej marchewki. Niebywale aromatyczny i rozgrzewający, a co najważniejsze fenomenalny w smaku. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Dodatkiem do rosołku jest makaron nitki z brązowego ryżu, który jest znacznie zdrowszy, bowiem zawiera więcej cennych składników odżywczych i mineralnych, a także ma mniejszy IG niż makaron z białego ryżu. Rosołek w stylu azjatyckim jest potrawą w pełni bezglutenową, dlatego też może być spożywany przez osoby chore na celiakię.

Składniki na 4 porcje:
  • Filet z piersi z kurczaka – 400 g (czyli 2 średnie filety pojedyncze)
  • Imbir – kawałek 3 cm – obrany i drobno posiekany
  • Papryczka chilli drobno posiekana– 1/3 lub 1/2 szt. – w zależności od tego jaki stopień ostrości preferujemy
  • 1 litr wody
  • Sos sojowy – 10 łyżek
  • Brokuł – 1/2 średniej sztuki, podzielony na różyczki
  • Marchew – 3 średnie szt. – pokrojone lekko pod skosem
  • Por – 1/2białej części – pokrojony w krążki
  • Cukinia – 1/2średniej sztuki – pokrojona w półtalarki
Dodatki:
  • Makaron ryżowy – 1 opakowanie (170g)
  • Sezam – 1 płaska łyżeczka – na 1 porcję
  • Natka pietruszki lub kolendra – do dekoracji i wzbogacenia aromatu
Sposób wykonania:
  1. Zagotuj wodę, wrzuć do niej imbir i papryczkę chilli oraz sos sojowy.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i gotuj ok.5 minut.
  3. Wrzuć wszystkie warzywa i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, aby warzywa lekko zmiękły (Marchewka powinna być al dente).
  4. Na koniec w 1/2szkl. Zimnej wody rozmieszaj 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i wlej do rosołku. Gotuj 1 minutę.
  5. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Zazwyczaj wystarczy zalać wrzątkiem i chwilę odczekać)
  6. Nałożyć makaron do miseczek, zalać rosołkiem i posypać sezamem oraz listkami pietruszki lub kolendry. SMACZNEGO 😉
Wartość odżywcza w 1 porcji
  • 327,6 kcal
  • 29,5 g białka
  • 5,1 g tłuszczu
  • 44,4 g węglowodanów
  • 4 g błonnika pokarmowego
  • Bogactwo: wit.C,A, z gr.B, selenu, cynku,
  • Źródło łatwo przyswajalnego białka oraz węglowodanów złożonych

 

UWAGA: Przy wyborze sosu sojowego należy czytać skład na opakowaniu!!! Bardzo często w składzie znajduje się niewiele soi (zaledwie 9-10%), a także dodatek szkodliwych wzmacniaczy smaku: glutaminianu sodu, glutaminianu monosodowego itp. Wybierajmy takie produkty, które mają w swoim składzie jak najwięcej % soi oraz nie zawierają dodatku wzmacniaczy smaku.

tajski2