blog kulinarny

12 listopada 2014
|

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Nadszedł czas na drugą część informacji dotyczących walorów zdrowotnych Królowej jesiennego stołu, a więc Pani Dyni.

zupa krem
Oto cenne dyniowe składniki:

BETA-KAROTEN = silny przeciwutleniacz, który doskonale pobudza odporność organizmu. Dynia dostarcza ogromnych ilości tego pomarańczowego barwinka, który pomaga zapobiegać trądzikowi, chorobom nowotworowym i układu krążenia, a także zwyrodnieniu plami żółtej. Dynia zawiera 7,8mg beta-karotenu, co stanowi 98% dziennego zapotrzebowania.

BŁONNIK POKARMOWY = dynia zawiera znaczne ilości rozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu-LDL. Natomiast nierozpuszczalna frakcja błonnika daje uczucie sytości i  jest pomocna w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Ze względu na zawartość błonnika, dynia polecana jest osobom, które pragną schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego.

LUTEINA = dynia jest szczególnie dobrym źródłem tego karotenoidu, który chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą oraz nowotworem jelita grubego.

MAGNEZ = dynia jest dobrym źródłem tego pierwiastka, który chroni przed alergią, astmą, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, kamieniami nerkowymi oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego

POTAS = ten pierwiastek pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia, wylewu, kamieni nerkowych.

TIAMINA = porcja gotowanej dyni (1 szklanka) zawiera znaczne ilości tej ważnej dla mózgu witaminy. Tiamina wpływa na poprawę pamięci, a także i nastroju.

WITAMINA B6 = dynia dostarcza znacznych ilości tej witaminy, która zmniejsza ryzyko choroby serca i prawdopodobnie depresji.

WITAMINA C = ten silny przeciwutleniacz może zapobiegać zaćmie i chorobom przewlekłym. W zależności od odmiany dynia może dostarczać do 31 mg witaminy C na szklankę.

W chłodne jesienno-zimowe dni warto rozgrzać się przepyszną zupą dyniową. Korzenne przyprawy nie tylko rozgrzewają, ale także nadają zupie niepowtarzalny orientalny aromat i smak. W dodatku krem z dyni jest niezwykle sycący i co najważniejsze niskokaloryczny. Życzę smacznego!

PRZEPIS – Rozgrzewająca zupa dyniowa – 6 porcji

  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
  • cebula – 1 duża sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • imbir świeży – kawałek 3cm – drobno pokrojony
  • dynia – 500g miąższu
  • jabłko – 3 duże sztuki
  • ziemniaki – 2 średnie sztuki
  • przyprawa curry – 2-3 łyżeczki
  • sól – 1-2łyżeczki
  • cynamon mielony – ½ łyżeczki
  • mleko 1,5 % – 1 szklanka
  • woda – 3 szklanki

Dodatki na 1 porcję:

  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • jabłko – kawałek
  • pestki dyni – 1 łyżeczka (można podprażyć na suchej patelni)

SPOSÓB WYKONANIA – Obrać jabłka i pokroić w plastry. Dynię oraz ziemniaki pokroić w drobną kostkę Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę (ok. 5 minut), często mieszając, aż zrumieni się na złocisty kolor. Dodać posiekany czosnek i imbir oraz dynię, ziemniaki i jabłka. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, curry, cynamonem i szczyptą papryczki chili. Wymieszać dokładnie i zalać 3 szklankami wody. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować całość blenderem na jednolity krem. Dolać mleko i jeszcze raz całość zagotować. Doprawić do smaku. Zupę podawać z jogurtem naturalnym, pokrojonym w plastry jabłkiem oraz pestkami dyni.

 Zupa dyniowa bez dodatków – dostarcza:

  • 128,6 kcal
  • 3,73g białka
  • 3,02 g tłuszczu
  • 26,3 g węglowodanów
  • 4,92 g błonnika pokarmowego

1 porcja z dodatkami (z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, kawałkiem jabłka oraz 1 łyżeczką pestek dyni), zawiera:

  • 198 kcal
  • 7,23 g białka
  • 6,42 g tłuszczu
  • 33,3 g węglowodanów
  • 5,72 g błonnika pokarmowego
  • Bogactwo: beta-karotenu, potasu, magnezu, wapnia i cynku.