blog kulinarny

19 grudnia 2016
|

WANILIOWY BUDYŃ JAGLANY

WANILIOWY BUDYŃ JAGLANY budyn-jagl1

Pyszny i niesamowicie sycący. Na zimno lub na ciepło. W sam raz na deszczowy dzień.

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (może być roślinne)
1 duży banan
1/3 laski wanilii
ew. miód
garść owoców sezonowych np. jeżyn, malin itp.

Kaszę przepłukać na sicie pod ciepłą wodą. Przełożyć do rondelka, zalać 1 szklanką mleka, dodać kawałek laski wanilii i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko (należy obserwować i mieszać od czasu do czasu ). Wyciągnąć laskę wanilii i wyskrobać ziarenka ze środka. Do ugotowanej kaszy dodać drugą szklankę mleka, ziarna wanilii, plastry banana i zmiksować blenderem na gładką masę (przypominającą konsystencję budyniu). Ewentualnie można dosłodzić miodem. Podawać z owocami. SMACZNEGO

budyn-jagl2