blog kulinarny

6 lutego 2015
|

Witaminy w środku zimy – owoc granatu

Dietetyk Wałbrzych i okolice (Poradnia Dietclinic) poleca:

sałatka z granatem

GRANAT – owoc.

Aby zimą naładować swój codzienny jadłospis witaminami, sięgnijmy po sałatkę z granatu, pomarańczy i rukoli.  Czy kiedykolwiek zastanawiałeś/łaś się co w sobie kryją przepiękne rubinowe pesteczki granatu?

Owoc granatu przeciwdziała starzeniu się oraz zapobiega stwardnieniu tętnic.

A to wszystko dzięki następującym substancjom:

  • Mangan jest pierwiastkiem wpływającym korzystnie na stan kości i zębów. Jeden owoc granatu zawiera 0,9 mg tegoż pierwiastka, co stanowi 44% dziennego zapotrzebowania.
  • Potas – pierwiastek ten obniża ciśnienie tętnicze krwi, redukuje zatem ryzyko choroby wieńcowej, wylewu, a także kamicy nerkowej. Jeden owoc granatu zawiera 399mg potasu, co stanowi 11 % dziennego zapotrzebowania.
  • Kwas elaginowy – ta fitosubstancja występuje w bardzo dużych ilościach w granatach. Kwas elaginowy współdziała z innymi przeciwutleniaczami, a tym samym chroni przed szkodliwymi toksynami występującymi w środowisku.
  • Antocyjany – to przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami i chorobami serca, poprzez zabezpieczenie komórek organizmu przed zmianami wywołanymi przez wolne rodniki. Według najnowszych badań, antocyjany wykazują działanie wzmacniające naczynia włosowate, co jest dobroczynne w przypadku żylaków, czy hemoroidów. Sok z granatów zawiera dwu- trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż taka sama ilość zielonej herbaty, czy wina czerwonego.
  • Katechiny – to substancje wykazujące działanie ochronne przed wystąpieniem zmian nowotworowych, chorób serca czy też infekcji, zabezpieczając komórki przed działaniem wolnych rodników.
  • Błonnik pokarmowy – pesteczki granatu są szczególnie bogate w błonnik, zarówno frakcji rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej. Dzięki temu owoce granatu dają uczucie sytości, obniżają poziom cholesterolu oraz zapobiegają zaparciom.

CIEKAWOSTKA

Pomegranate – tak były nazywane niegdyś granaty przez Francuzów, co oznaczało „jabłko z pestkami”. Nazwa tego owocu pochodzi od podobnej wielkości do jabłka, a także czerwonego koloru.

Sałatka z pestkami granatu i rukolą – przepis dla 1 osoby

  • Rukola – 3 garście (ok. 60-70g)
  • Pomarańcza – 1 szt.
  • Pestki granatu – 5 łyżek
  • Płatki migdałowe – 1 łyżka
  • Musztarda – ½ łyżeczki
  • Olej lniany – 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

Na talerzu ułożyć rukolę. Pomarańcze obrać, wyfiletować kawałki, z reszty wycisnąć sok. Kawałki pomarańczy ułożyć na rukoli, posypać pestkami granatu. Polać sosem na bazie soku z pomarańczy, oleju lnianego, musztardy, szczypty soli i pieprzu. Sałatkę posypać płatkami migdałowymi. Smacznego 😉

Wartość odżywcza:

  • 345 kcal
  • 7,6 g białka
  • 17,2 g tłuszczów
  • 46,8 g węglowodanów
  • 10 g błonnika pokarmowego

Sałatka bogata jest w : wit. C, wit. z gr.B, kwasu foliowego ( zawartego w rukoli, pomarańczy), dobrych tłuszczów z rodziny omega 3 (olej lniany), a także błonnika pokarmowego.

sałatka z granatem3

sałatka z granatem2